Kuva esityksestä Anu P.

Anu P.

Tarina Posion suuresta naisesta

Anu P. on varhain äitinsä menettänyt tyttö, jota mielikuvitus ja luovuuden vimma kannattelevat. Tehdaskaupungin työläistyttö rakastuu saveen ja tahtoo perustaa imperiumin sen ympärille. Mukaan tulee mies, joka syttyy samoista haaveista, sekä kaksi pientä lasta. Perhe asettuu Posiolle, jossa Lappi tekee haaveista totta. Tarina nousee loistoonsa, kun työ, kunnianhimo ja erityisyyden kokemus vievät Posion suurta naista maailmalle - mutta perheelle jää ikävä.

Anu P. piirtää näyttämölle suurten ikäluokkien tarinaa: luokkanousua, sukukupuoliroolien murrosta, 70-luvun hippeilyä, 80-luvun juppeilua ja 90-luvun lamaa. Tarina on täynnä käänteitä sekä ylilyöntejä, pettymyksiä ja saavutuksia, ennen kaikkea väkevästi elettyä elämää. Päähenkilöä vetävät ristiin työläisjuuret ja yritysjohtajuus, taiteellinen kutsumus ja kaupallinen bisnesvainu, Lapin erakkous ja maailmankansalaisuus.

Rovaniemen Teatterin suuren näyttämön kotimainen kantaesitys pohjautuu tänä vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlavuottaan viettävän Anu Pentikin elämäntarinaan. Ihon alle menevä, visuaalisesti vaikuttava teos tarkastelee äitiyden ja kunnianhimon ristiriitaa sekä tasapainoilua taiteellisen ja kaupallisen ristivedon välillä. Suurimmat saavutukset ovat kasvu ja rakkaus.

Teoksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Hanna Ojala on työskennellyt lukuisissa teattereissa ympäri Suomea ja hänen kehuttuja käsikirjoituksiaan ja dramatisointejaan on nähty viimeksi mm. Oulun Teatterissa sekä Kuopion kaupunginteatterissa. Anu P:n visuaalisuudesta vastaa työpari Mirkka Nyrhinen ja Jaana Kurttila, joiden lavastus- ja pukusuunnitteluja on nähty laajasti niin teatterin kuin tanssin kentällä. Musiikista vastaa teatterimme oma kapellimestari Minna Siitonen ja lavalla nähdään talon omien näyttelijöiden lisäksi Santasport Lapin Urheiluopiston tanssinopiskelijoita. Anu P:nä nähdään Helka Periaho ja Topina Markku Lukka.

TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus ja ohjaus: Hanna Ojala, vierailija
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Jaana Kurttila ja Mirkka Nyrhinen yhteistyössä, vierailijoita
Koreografia: Viljami Pekkala ja Metsälintu Pahkinen, vierailijoita
Valosuunnittelu: Kari Penttinen
Äänisuunnittelu: Taito Kantomaa ja Esa Mattila
Musiikin sävellys ja sovitus: Minna Siitonen
Rooleissa: Helka Periaho, Markku Lukka, Kari Koivukangas, Paula Miettinen, Outi Nevanlinna, Juuso Nykänen, Siiri Partanen ja Marko Syysmaa sekä Maisa Kallas/Mimmi Haiko/Viima Rissanen ja tanssinopiskelijat Olga Ainali, Marita Guevara, Jasmin Kaakinen, Noora Nieminen, Karita Pajuniemi, Sanni Vihervä.

ENSI-ILTA

Lauantaina 11.9.2021 klo 18

ESITYKSEN KESTO

2 tuntia 55 minuuttia sisältäen väliajan

ESITYSPAIKKA

Lappia-talo, suuri Tieva-näyttämö

LIPUT

Peruslippu 32 €, eläkeläiset 28 €, opiskelijat & työttömät 18 €, yli 20 hengen ryhmät 29 €

LIPPUKAMPANJAT

S-etunäytökset: la 4.12. klo 19
S-etukortilla peruslipun hinnasta -5 €

Pentikin alennuskampanja
31.12. mennessä ostetuilla Anu P. -esityslipuilla saa 15 % alennuksen normaalihintaisesta kertaostoksesta Pentik-myymälässä. Etu on voimassa 31.3.2022 asti eikä sitä voi yhdistää muihin alennuksiin. 

KATSO ESITYSKUVIA TÄSTÄ

TRAILERI

ARVOSTELUT, ARTIKKELIT JA HAASTATTELUT

Outoja painotuksia -blogi 26.9.2021, Ilkka Tahavanainen

"Tehdään teatteria isosti, ilotulitellaan kohtauksia jotka projisoinnein, ääni-iskuista ja tanssijoiden liikkeestä vaihtuvat jopa lapsenkaltaisiin kuviin, karvahattuporoihin ja teddykarvalampaisiin."

Lue koko artikkeli tästä. 

Lapin Kansa 13.9.2021, Tenka Issakainen.

"Kolme tuntinen kokonaisuus on aseistariisuvan mukaansatempaava."

"Anu P:lle ei mikään riitä. Hanna Ojalan säästelemättä toteutettu näytelmä on elämänkerran sijasta värikäs satiiri."

"Rovaniemen Teatterin Anu P. ei turhia pyytele anteeksi."

Lue koko artikkeli tästä.

Lapin Kansa 6.9.2021, Seija Lappalainen

"Anu P. on teknisesti haastava näyttämöteos.

– Pyrimme elokuvallisuuteen eli käännämme elokuvan keinoja teatterin ilmaisuksi, ohjaaja kuvailee.

Kysymys ei ole vain ajallisista leikkauksista kohtauksesta toiseen, vaan ennen kaikkea leikkauksista kohtauksen sisällä."

"Minua alkoi kiinnostaa yritysjohtaja, joka pitää arvostetussa taidemuseossa oman näyttelyn. Sehän on poikkeuksellista, jopa "kiellettyä", että ihminen tulee yritysmaailmasta ja sanoo olevansa taiteilija", Hanna Ojala käsikirjoittaja-ohjaaja.

Lue koko artikkeli tästä.

Helsingin Sanomat 12.4.2021, Joonas Turunen

"Made on Posio. Suomen tunnetuimpiin keramiikka- ja sisustustavarayhtiöihin kuuluva Pentik juhlii 50-vuotista taivaltaan. -- Sovimme, että esimmäiset 50 vuotta olivat tässä. Nyt mietimme, miltä näyttävät seuraavat 50-vuotta". -- Hänestä (Anu Pentikistä) on tehty viime vuosina esimerkiksi kaksi näytelmää, joista uudempi on tulossa lähiaikoina Rovaniemen Teatteriin."

Lue koko artikkeli tästä.

Lapin Kansa 27.2.2021, Seija Lappalainen

"Vahvoista käsikirjoituksistaan ja dramatisoinneistaan tunnettu Hanna Ojala inspiroitui jo vuosia sitten ajatuksesta kirjoittaa näytelmä Anu Pentikin elämänvaiheita seuraten.

– Minuun hän otti yhteyttä viime vuonna ja kysyi nöyrästi, sopisiko tällainen idea. Hanna oli silloin jo tehnyt näytelmästä sopimuksen Rovaniemen Teatterin kanssa", Anu Pentik nauraa.

"Anu P. ei ole monista yhtymäkohdista huolimatta Anu Pentikin näköispatsas vaan teatterin keinoin toteutettu taideteos merkittävän suomalaisen naisen elämän tasapainoilusta monien velvoitteiden ja unelmien ristipaineissa".

Lue koko artikkeli tästä.

YLE 26.2.2021, Annu Passoja

Anu Pentik toivoo, että nimikkonäytelmä antaisi lohtua huonon omatunnon kanssa painiville vanhemmille.

Lue koko artikkeli tästä.

Katso Anu Pentikin haastattelu tästä.

X