Kiviä taskussa

Martti Suosalon ja Mika Nuojuan tähdittämä Kiviä taskussa on ilmiö suomalaisella teatterikentällä: Suomen pitkäikäisimmäksi teatteriesitykseksi tituleerattu kahden miehen esitys sai ensi-iltansa vuonna 2002, ja nyt sillä on takanaan yli 233 000 katsojaa ja 700 esitystä. Helsingin kaupunginteatterin vierailuesitys saapuu Rovaniemen Teatteriin neljän vuoden tauon jälkeen.

Tarina alkaa siitä, kun 35-vuotiaat luuserit Charlie (Suosalo) ja Jake (Nuojua) menevät avustajiksi Irlannin maaseudulla kuvattavaan amerikkalaiseen elokuvaan ja joutuvatkin tekemään aivan muuta kuin ennakkoon aavistavat. Kaksikko vaihtaa lennossa roolista toiseen näytellen viittätoista eri roolia ikään tai sukupuoleen katsomatta. 

Kiviä taskussa on traaginen, mutta samalla julmetun hauska. Suosalo ja Nuojua hyppäävät salamannopeasti roolista toiseen vaatteita vaihtamatta. Näyttelijät muuntuvat eri hahmoksi näyttelijäntyöllä: ilmeillä, äänellä, asennoilla, eleillä, olemuksella. Kun Martti Suosalo keimailee Hollywood-kaunottarena, katsoja ei näe yli 50-vuotiasta suomalaista miesnäyttelijää, vaan kauniin filmitähden..

Ohjaaja Pentti Kotkaniemi kuvaa näytelmän olevan tyypillistä näyttelijöiden teatteria: "Siksi molempien herrojen pitää olla virtuooseja. Onneksi he ovat, ja se on ohjaajan lottovoitto." 

TYÖRYHMÄ

Alkuperäisteos Stones in His Pockets: Marie Jones
Suomennos: Henri Kapulainen
Ohjaus: Pentti Kotkaniemi  
Koreografia: Tuovi Rantanen 
Lavastus ja puvut: Jyrki Seppä 
Äänisuunnittelu: Ari-Pekka Saarikko 
Valosuunnittelu: Teppo Saarinen

Rooleissa: Martti Suosalo ja Mika Nuojua

ESITYSPAIKKA

Suuri Tieva-näyttämö, Lappia-talo.

KESTO

2 t 30 min, sis. väliajan

LIPUT

35 €

X