Neljäntienristeys

Neljäntienristeyksessä seisoo suunnaton talo, jonka seinät kätkevät sisäänsä neljän sukupolven tarinan vaiettuine salaisuuksineen. Neljä suvun jäsentä ja neljä näkökulmaa: neljä risteävää elämänpolkua.

Maria on 1890-luvulla kätilöksi kouluttautunut itsellinen nainen, jota eivät hätkäytä yleinen paheksunta tai miesten epäilyt. Kuusamoon pitäjänkätilöksi saapunut peloton ja omapäinen nainen kasvattaa aviottoman tyttärensä yksin ja ansaitsee työllään kyläläisten arvostuksen. Voimakkaan Marian varjossa kasvavalle tyttärelle Lahjalle äidin lujuus ja vahvuus ovat kuitenkin taakka. Lahja saavuttaa vapauden ja itsenäisyyden viimein avioitumalla nauravaisen ja lempeän Onnin kanssa, mutta mies päätyykin rintamalle. Onni palaa sodasta muuttuneena miehenä kantaen sisällään salaisuutta, jota Lahja ei haluaisi tietää. Lahjan kärsimys muuttuu hiljalleen katkeruudeksi ja näyttäytyy säälimättömyytenä perhettä kohtaan. Osansa saa myös miniä Kaarina, jolle sokkeloisen talon jakaminen teräväkielisen anopin kanssa on sietämätöntä. Lopulta Kaarina saa selville kipeän salaisuuden, joka on jättänyt jälkensä koko perheeseen.
 
Kuusamolaissyntyisen Tommi Kinnusen esikoisromaani Neljäntienristeys julkaistiin vuonna 2014, ja se päätyi hetkessä bestselleriksi sekä Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Ylistetty draama on tarkkanäköinen kuvaus rakkauden kaipuusta ja sukupolvelta toiselle siirtyvästä painolastista. Tarina on samalla läpileikkaus Suomen historiasta vuosina 18951996 sekä sinä aikana tapahtuneista muutoksista naisen asemassa ja asenneilmapiirissä. Monikerroksisen ja väkevän teoksen dramatisoi ja ohjaa Rovaniemen Teatterin suurelle Tieva-näyttämölle Snoopi Siren.

ARVOSTELUT 

"Visuaalisesti esitys on näyttävä ja nopeatempoinen, lyhyine kohtauksineen suorastaan elokuvamainen. Huonekalut ilmaantuvat näyttämölle pieneksi hetkeksi, fondit nousevat, laskeutuvat ja vaihtuvat uusiin, valo leikkii ketterästi kulkevilla tellingeillä. ----
Kylli Köngäs onnistuu jälleen itsetietoisena mutta lämpimänä suvun kantaäitinä. Kirsi Kärnä kuvaa taitavasti perheenäidin musertavaa ja vaikeasti käsiteltävää pettymystä, Timo Vuento puolestaan herkkää ja piinattua miestä, jolle ei sodanjälkeisessä Suomessa ole paikkaa."

- Tenka Issakainen, kriitikko, Lapin Kansa Lue koko kritiikki täältä.

"Sirenin ohjaus on raikas miksaus vanhan liiton meininkiä ja sähäkkää tätä päivää. Rakenne on jäntevä trillerimäiseen loppuunsa saakka. ---- Lavastus on esityksen onnistuja. Se puskee ajankuvaa esiin luonnikkaasti, välillä jopa hauskasti ja villisti. Videomateriaali vierittää lisätasoja tiskiin ja toimii hetkittäin häveliäisyysverhona. 
---- 
Neljäntienristeys on vankkaa ja perinteistä, katsojaa kunnioittavaa draamaa. Yli- tai alleviivaamatta se antaa nähdä, miten olennaista ihmiselle on tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Monet salaisuudet, jotka syövät elinvoimaa ja energiaa, syntyvät ja kasvavat rooli- ja normipaineista."

- Marjis Ahvenjärvi, kriitikko, Uusi Rovaniemi. Lue koko kritiikki täältä.

TYÖRYHMÄ

Alkuperäisteos: Tommi Kinnunen
Dramatisointi ja ohjaus: Snoopi Siren
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Kaisa Niva
Naamiointi: Kaisa Mylläri
Valosuunnittelu: Kari Penttinen
Äänisuunnittelu: Taito Kantomaa
Videosuunnittelu: Miksa Koponen

Rooleissa: Kylli Köngäs, Kirsi Kärnä, Timo Vuento, Helka Periaho, Miika Muranen, Siiri Partanen, Vesa-Matti Komonen, Outi Nevanlinna, Markku Köngäs, Markku Lukka, Lotte Hakso, Iiris Kaihua, Eveliina Ylitolonen, Risto Ukkonen

ESITYSPAIKKA

Lappia talo, suuri Tieva-näyttämö.

KESTO

2 tuntia 30 minuuttia sisältäen väliajan

LIPUT

Peruslippu 29 € / eläkeläiset 26 € / opiskelijat, lapset ja työttömät 18 €.
 

LIPPUKAMPANJAT

  • S-ETUNÄYTÖS pe 21.2. klo 19S-etukortilla perusliput 24 € (norm. 29 €)
  • OPISKELIJOIDEN ERITYISTARJOUS: Arkipäivien esityksiin opiskelijakortilla 10 eurolla. Lippuja saa tuntia ennen esityksen alkua Lappia-talon lippukaupasta.

KUVAT

Jos olet median edustaja, lataa painokelpoiset kuvat täältä.

Kuvaaja: Petri Teppo

Kuvaaja: Tatu Kantomaa

X