Neljäntienristeys

Neljäntienristeyksessä seisoo suunnaton talo, jonka seinät kätkevät sisäänsä kolmen sukupolven tarinan vaiettuine salaisuuksineen. Neljä suvun jäsentä ja neljä näkökulmaa: neljä risteävää elämänpolkua.

Maria on 1890-luvulla kätilöksi kouluttautunut itsellinen nainen, jota eivät hätkäytä yleinen paheksunta tai miesten epäily. Kuusamoon pitäjänkätilöksi saapunut peloton ja omapäinen nainen kasvattaa aviottoman tyttärensä yksin ja ansaitsee työllään kyläläisten arvostuksen. Voimakkaan Marian varjossa kasvavalle Lahja-tyttärelle äidin lujuus ja vahvuus ovat taakka. Lahja saavuttaa viimein vapauden ja itsenäisyyden avioitumalla nauravaisen ja lempeän Onnin kanssa. Mies päätyy kuitenkin rintamalle ja palaa sodasta muuttuneena miehenä. Hän kantaa sisällään salaisuutta, jota Lahja ei haluaisi tietää. Lahjan kärsimys muuttuu hiljalleen katkeruudeksi ja näyttäytyy säälimättömyytenä perhettä kohtaan. Osansa saa myös miniä Kaarina, jolle sokkeloisen talon jakaminen teräväkielisen anopin kanssa on sietämätöntä. Lopussa Kaarina saa kuitenkin selville kipeän salaisuuden, joka on jättänyt jälkensä koko perheeseen.
 
Kuusamolaissyntyisen Tommi Kinnusen esikoisromaani Neljäntienristeys julkaistiin vuonna 2014, ja se päätyi hetkessä bestselleriksi sekä Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Ylistetty draama on tarkkanäköinen kuvaus rakkauden kaipuusta ja sukupolvelta toiselle siirtyvästä painolastista. Tarina on samalla läpileikkaus Suomen historiasta vuosina 18951996 sekä sinä aikana tapahtuneista muutoksista naisen asemassa ja asenneilmapiirissä. Monikerroksisen ja väkevän teoksen dramatisoi ja ohjaa Rovaniemen Teatterin suurelle Tieva-näyttämölle Snoopi Siren.

TYÖRYHMÄ

Alkuperäisteos: Tommi Kinnunen
Dramatisointi ja ohjaus: Snoopi Siren
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Kaisa Niva
Naamiointi: Kaisa Mylläri
Valosuunnittelu: Kari Penttinen
Äänisuunnittelu: Taito Kantomaa
Videosuunnittelu: Miksa Koponen

Rooleissa: Kylli Köngäs, Kirsi Kärnä, Timo Vuento, Helka Periaho, Miika Muranen, Siiri Partanen, Vesa-Matti Komonen, Outi Nevanlinna, Markku Köngäs, Markku Lukka, Lotte Hakso, Iiris Kaihua, Eveliina Ylitolonen, Risto Ukkonen

ESITYSPAIKKA

Lappia talo, suuri Tieva-näyttämö.

LIPUT

Peruslippu 29 € / eläkeläiset 26 € / opiskelijat, lapset ja työttömät 18 €.
 

LIPPUKAMPANJAT

  • S-ETUNÄYTÖS pe 21.2. klo 19S-etukortilla perusliput 24 € (norm. 29 €)

KUVAT

Jos olet median edustaja, lataa painokelpoinen kuva täältä.

Kuvaaja: Petri Teppo

X