Aateliskalenteri ensi-iltaan 9. helmikuuta

Rovaniemen Teatterin kevätohjelmistoon on valmistunut Tuomas Parkkisen käsikirjoittama draamakomedia Aateliskalenteri. Näytelmä saa ensi-iltansa teatterin suurella Tieva-näyttämöllä Lappia-talolla 9. helmikuuta klo 18.

Eljas Liinamaan ohjaama teos nauraa remakasti luokkajaon kliseille ja leikittelee röyhkeästi odotuksenvastaisuudella. Farssin kentällä tanssahteleva – tai pikemminkin jytistelevä – Aateliskalenteri yllättää niin juonenkäänteillään kuin hersyvällä dialogillaan. Näytelmää ei ole tiettävästi esitetty aiemmin ammattiteattereissa, mutta sen hulvaton käsikirjoitus sai Rovaniemen Teatterin rohkeasti tarttumaan siihen.

- Aateliskalenteri on räikeä satiiri, jossa on viitteitä klassisten oopperoiden juonikuvioista. Palvelustyttö synnyttää kaksoset, joista toinen varastetaan aatelisperheeseen ja toinen kasvaa työläiskodissa. Tästä seuraa tajunnanräjäyttäviä käänteitä ja paljastuksia ennen kuin veljekset oppivat, keitä ovat ja mistä tulevat. Samaan aikaan ympärillä ala- ja yläluokan naiset ja miehet junailevat asioita omaksi edukseen. Katsojaakin alkaa vähän häiritä, mille hän oikeastaan nauraa, ohjaaja Eljas Liinamaa kertoo.

Rooleissa nähdään mm. Vesa-Matti Komonen kartanonherra Gustav von Wahlbergina, Paula Miettinen hänen vaimonaan Violana, Onerva Kärkkäinen palvelustyttönä Katrina sekä hänen synnyttäminä kakspoikinaan Marko Syysmaa ja Timo Vuento. Lavastuksesta vastaa Pentti Uimonen, jolle Aateliskalenteri jää viimeiseksi suuren näyttämön työksi ennen eläköitymistä. Oopperan maailmasta inspiroitunut pukusuunnittelu on puolestaan Elina Vaskon käsialaa.

Lue lisää ja katso esityskalenteri: rovaniementeatteri.fi/esitykset/aateliskalenteri/

 

KUVA: PETRI TEPPO

Aateliskalenteri-1.jpg

 

X