Rovaniemen Teatteri juhlistaa 100-vuotiasta Suomea kolmella kokonaisuudella

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri juhlistaa 100 vuotta täyttävää Suomea kolmella tuotannolla. Ensimmäinen kokonaisuus on Tarinoita matkan varrelta, johon kuuluu monta erilaista esitystä. Esitykset ovat suunnattuja eri ikäryhmille ja kiertävät kevätkaudella 2017 päiväkoteja, kouluja ja palvelutaloja. Yhteisenä teemana niissä on 100-vuotias Suomi ja tarinat eri aikakausilta.

Lapsille suunnattu esitys on nimeltään Satusetä Topelius. Sen valmistaa ja esittää näyttelijä Markku Köngäs. Näytelmä pohjautuu Zacharias Topeliuksen tarinaan Pikku Lassi, jossa Lassi purjehtii unipojan saattamana ympäri maailman ja halki kaikkien maanosien. Esitys on suunnattu yli 3-vuotiaille, kestää oppitunnin verran ja toimii vuorovaikutteisesti lasten kanssa ihmetellen erilaisia kulttuureita.

Toinen kiertävä esitys on ikäihmisten porinapiireille ja palvelutaloille suunniteltu kahden kertomuksen kokonaisuus, joka tarinoi lapsuusmuistoista ja rakkaudesta. Näytelmän koostaa ja esittää näyttelijä Outi Nevanlinna. Se pohjautuu Juhani Ahon lastuun Ensimmäinen onkeni ja Maria Jotunin novelliin Hilda Husso. Ahon lastu on kertomus pojan kasvusta ensimmäisen onkensa myötä. Hilda Hussossa naisen ja hänen entisen miehensä puhelinkeskustelu osoittaa, kuinka hulluihin tekoihin rakkaus voi johtaa. Esitys kestää noin 40 minuuttia.

Yläkouluja ja toisen asteen oppilaitoksia kiertävä esitys pohjautuu Annikki Kariniemen eräkirjaan Lohisiima ja silkkiliina. Sen valmistaa ja esittää näyttelijä Kylli Köngäs. Tarinat kestävät noin puoli tuntia, minkä jälkeen opiskelijat pääsevät keskustelemaan Kariniemen kirjallisuudesta ja persoonasta. Kirjailijan tuotanto on pohjoisen leimaama sijoittuen Lappiin ja Kainuuseen sekä käsitellen alueen teemoja. Kariniemi on ensimmäinen suomalainen eräkirjoja kirjoittava nainen. Hän kutsui itseään luonnonsuojelijaksi, puolusti Lapin luontoa ja osallistui lappilaiseen ympäristöliikkeeseen.

Syyskaudella 2017 Rovaniemen Teatterissa saa ensi-iltansa Esko Janhusen kirjoittama näytelmä Veljet keskenään. Esityksestä on näytöksiä Lappia-talolla ja Alueteatterin kiertueella Lapin kunnissa. Se sijoittuu sotien ajan Rovaniemeen kertoen Johannes Pöykön ja Hannes Ruikan kohtaloista ja ystävyydestä aaterajojen molemmin puolin.

Suomen juhlavuonna Rovaniemen Teatteri on yksi 55 taidelaitoksesta, joka on valittu mukaan Suomen Kulttuurirahaston käynnistämään Taidetestaajat-hankkeeseen. Hankkeessa teatteri tavoittaa arviolta 500 lappilaista kahdeksasluokkalaista ja heidän opettajaansa lukuvuonna 2017−18. He tutustuvat Nätti-Jussin tarinaan yleisötyön kautta ja katsomalla näytelmän. Nuoret perehtyvät esitysten valmistamiseen ja teatteriammattilaisten työhön, suunnittelevat näyttelyä sekä pitävät teatterin kanssa yhteyttä tapaamisilla ja sosiaalisessa mediassa.

Taidetestaajat-hankkeen tarkoituksena on tarjota koululaisille elämys, joka voi olla kimmoke elinikäiseen kulttuurin harrastamiseen. Hanke on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Sitä koordinoi Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto.

X