ROVANIEMEN TEATTERIIN VALMISTUU HOVINPOHJA, MINNA CANTHIA, PERHETEATTERIA JA KOMEDIAA

Rovaniemen Teatteri tuottaa syyskaudelle 2018 Lappia-taloon neljä uutta ensi-iltaa, yhden uusintaensi-illan ja vierailuesityksiä. Kausi alkaa Sammakon satumainen elämä -näytelmän ensi-illalla 1. syyskuuta. Esitys pohjautuu Max Velthuijsin satukirjoihin, on suunnattu päiväkoti-ikäisille ja nähdään vinttinäyttämö Kerolla sekä Lapin kiertueella. Esitys on värikäs leikkihetki, kun tarinankerronnan lomassa näyttelijät Markku Köngäs, Outi Nevanlinna ja Helka Periaho kyselevät lapsilta neuvoja kutkuttavissa paikoissa. Näytelmän ohjaa Perttu Leinonen, sen lavastuksen ja puvut suunnittelee Jyrki Pylväs.

Syyskuun 12. päivä Lappia-talon kellariteatterissa saa maailmanensi-iltansa Hovinpohja-musiikkinäytelmä jatsein, foxein ja kupletein. Näytelmän on käsikirjoittanut Esko Janhunen ja se toteuttaa Rovaniemen Teatterin erikoisalaa paikallisista aiheista sekä pohjoisten kirjoittajien teksteistä. Hovinpohjan tapahtumapaikkana on anniskeluravintola tuhotun Hotelli Pohjanhovin kivijalassa. Esitys tarjoilee pula-ajan musiikkia, tragiikkaa ja rakkautta Suomi-filmien tyyliin. Hovinpohjan ravintolapäällikkönä ja Korvikeorkesterin kapellimestarina on Minna Siitonen. Muissa rooleissa ja orkesterin jäseninä ovat Jonne Kaaretkoski, Kari Koivukangas, Kirsi Kärnä ja Kylli Köngäs. Musiikkinäytelmän ohjaa Tero Heinämäki. Miljöön ja puvut suunnittelee Minna Kauhanen. 

Kauden kolmas ensi-ilta on suurella näyttämöllä, jonne valmistuu syyskuun 21. päiväksi Sakari Hokkasen sovitus Minna Canthin näytelmäklassikosta Papin perhe. Näytelmässä Valtarien koti-isä, pastoriäiti ja kolme nuorta aikuista elävät yhdessä ja vastakkain. Äidin ihanteet maailmanjärjestyksestä kuuluvat uuden sukupolven mielestä menneisyyteen. Ajatusten ero hajottaa ja ajaa äärimmäisyyksiin, kunnes viimeiset sanat sanotaan sovinnolla ja rakkaudella. Esityksen rooleissa äitinä on Pirjo Leppänen, isänä Markku Lukka sekä sisaruksina Onerva Kärkkäinen, Paula Miettinen ja Joni Kuokkanen. Muissa rooleissa, sisarusten ystävänä on Marko Syysmaa ja kodinhoitajana Vesa-Matti Komonen. Näytelmän lavastuksen suunnittelee Pentti Uimonen, puvut Elina Vasko ja valot Eero Erkamo. Ohjaus on Eljas Liinamaan. 

- Minna Canthin Papin perhe on aikanaan ollut hyvin radikaali näytelmä. Meidän versiossa on Sakari Hokkasen tekemä päällekirjoitus nykyiselle vuosituhannelle. Siinä pappisperheen aikuiset lapset tulevat yliopistomaailmasta kotiin uusine aatteineen. Tilanne kriisiytyy ja luo jännitteitä. Näytelmä on oivaltava ajankuva, ohjaaja Liinamaa taustoittaa.

Lokakuun 5. päivä ensi-iltaan tulee Sinikka Nopolan kotoisa draamakomedia Eila, Rampe ja Likka, jossa seurataan tamperelaisperheen elämää ja irrotellaan Marmariksella. Komedian rooleissa Eilana nähdään Outi Nevanlinna, Rampena Markku Köngäs ja Likkana Helka Periaho. Näytelmä houkuttelee katsojaa nauramaan suomalaisuudelle, elämänkumppaneilleen ja itselleen. Sen ohjaa Hannu Friman sekä lavastaa ja puvustaa Minna Kauhanen. Esityksiä on vinttinäyttämö Kerolla ja Lapin kiertueella.

Marraskuun 23. päivä musiikkinäytelmä Joulutarina palaa Lappia-talon Tieva-näyttämölle. Esitys kertoo Nikolaksen kasvutarinan Korvajoen kylän pikkupojasta Korvatunturin puusepäksi ja joulupukiksi. Joulutarina on Rovaniemen Teatterin ja Tanssiteatteri Rimpparemmin yhteistuotanto. Näytelmä pohjautuu Marko Leinon romaaniin ja Juha Wuolijoen elokuvaan Joulutarina, jonka on tuottanut Snapper Films Oy ja käsikirjoittanut Marko Leino.

Rovaniemen Teatterin syyskauden ohjelmistoon kuuluu myös matkalaukkuteatteria, josta on esityksiä muun muassa palvelutaloissa. Sen toteuttavat Anne Niskala, Timo Vuento ja Kylli Köngäs. Lisäksi teatterissa on vierailuesityksiä. UMO:n ja Emma Salokosken Blue Notes on Silver Screen – jazzia elokuvissa saapuu Lappia-taloon 3.10. ja 11.11. talossa on Suvi Teräsniskan Sinä olet kaunis -kiertueen konsertti.

X