ROVANIEMEN TEATTERIN JUHLAVUOTEEN VALMISTUU AATELISKALENTERI JA SEITSEMÄN KOIRAVELJESTÄ 

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatterin kevätkauden ohjelmistoon valmistuu kaksi uutta ensi-iltaa. Helmikuussa teatterissa nähdään ensimmäistä kertaa Tuomas Parkkisen komedia Aateliskalenteri ja huhtikuussa ensiesityksensä saa Seitsemän koiraveljestä, joka pohjautuu Mauri Kunnaksen mukaelmaan Aleksis Kiven romaanista. Kauden ohjelmistossa ovat myös Papin perhe, Hovinpohja, Eila, Rampe ja Likka sekä Sammakon satumainen elämä. Lisäksi kevääseen kuuluvat näytökset kahdelta vierailijalta: Jukka Puotilalta ja Sámi Našunálateáhter Beaivvášilta. Syksyllä on vuoro suurtuotannon, Cabaret-musikaalin.

Vuosi 2019 on Rovaniemen Teatterille juhlavuosi, koska silloin tulee kuluneeksi 70 vuotta teatterin perustamisesta, 50 vuotta alueteatteritoiminnan alkamisesta ja 20 vuotta toimintamuodon vaihtumisesta kaupunginteatterista yhdistykseksi.

- Juhlavuosi näkyy vuoden aikana useissa tapahtumissa ja kiertueella maakunnassa. Haluamme juhlistaa näitä merkittäviä tasavuosia yhdessä katsojien kanssa, sanoo toiminnanjohtaja Sari Alatalo.

Kauden ensi-illat alkavat 9. helmikuuta Aateliskalenterilla. Näytelmä on Tuomas Parkkisen käsikirjoitus vuodelta 2008 ja saa Rovaniemellä kantaesityksensä ammattiteatterissa. Sen ohjaa Lappia-talon suurelle näyttämölle Eljas Liinamaa, lavastaa Pentti Uimonen ja puvustaa Elina Vasko.

- Aateliskalenteri on räikeä satiiri, jossa on viitteitä klassisten oopperoiden juonikuvioista. Palvelustyttö synnyttää kaksoset, joista toinen varastetaan aatelisperheeseen ja toinen kasvaa työläiskodissa. Tästähän seuraa tajunnanräjäyttäviä käänteitä ja paljastuksia ennen kuin veljekset oppivat, keitä ovat ja mistä tulevat. Semminkin kun ympärillä ala- ja yläluokan naiset ja miehet junailevat asioita omaksi edukseen. Niin lukijaa kuin katsojaakin vähän häiritsee, mille hän oikeastaan nauraa, ohjaaja Eljas Liinamaa kertoo.

Huhtikuun 10. päivä Rovaniemen Teatterin suurella näyttämöllä alkavat seikkailla Seitsemän koiraveljestä. Näytelmä pohjautuu Mauri Kunnaksen mukaelmaan Aleksis Kiven romaanista. Esityksen ohjaa Johanna Sorjonen, joka on tehnyt Rovaniemen Teatterille koiraveljesten tarinasta uuden käsikirjoituksen. Näytelmässä ovat mukana kaikki teatterin näyttelijät ja siitä on esityksiä koululaisille sekä perheille 29. toukokuuta saakka.

Kevään ohjelmistossa jatkavat syyskaudelta Papin perhe ja Hovinpohja. Lisäksi Eila, Rampe ja Likasta sekä Sammakon satumaisesta elämästä on näytöksiä Lappia-talon vinttinäyttämöllä ja Lapin kiertueella. Kauden kiertue alkaa 21. tammikuuta Kittilästä ja käy 12 paikkakunnalla kevään aikana.

Vuoden ensimmäinen vierailu on Sámi Našunálateáhter Beaivvášin Naistentapaaminen. Näytelmä on saamelaisasiaa ja naisasiaa pohtiva poliittinen teatteritarina, jonka taustalla on historiallisia ja ajankohtaisia tapahtumia. Sen ensi-ilta on 25. tammikuuta Kautokeinossa, Rovaniemen näytös on 8. helmikuuta Kulttuuritalo Wiljamissa. Esityksen dramatisoi Sven Henriksen ja ohjaa Mette Brantzeg. Rooleissa nähdään Anitta Suikkari, Sarakka Gaup ja Anja Bongo Bjørnstad. Näytelmä on puhuttu saameksi ja tekstitetty suomeksi.

Lisäksi Jukka Puotilan kiertue PUOti kiinni ja TILA myyntiin saapuu Rovaniemen Teatteriin 21. maaliskuuta. Esityksessä Puotila imitoi suomalaisia julkisuuden henkilöitä. Mukaan mahtuu myös päivänpolttavia puheenaiheita sekä Jukka Puotilaa itseään ruotimassa oman elämänsä käänteitä.

Syyskaudelle Rovaniemen Teatteri tuottaa Joe Masteroffin, John Kanderin ja Fred Ebbin klassikkomusikaalin Cabaret. Sen ensi-ilta on 21. syyskuuta Lappia-talon suurella näyttämöllä. Musikaalin ohjaajana on Seppo Välinen, kapellimestarina Minna Siitonen ja koreografina Matti Paloniemi. Lavastuksen suunnittelee Annina Nevantaus ja puvut Paula Varis. Rooleissa ovat muun muassa Rovaniemen Teatterin näyttelijät, Tanssiteatteri Rimpparemmin tanssijat ja kahdeksanhenkinen orkesteri.

X