ROVANIEMEN TEATTERIN SYYSKAUDEN ALOITTAVAT MUSIKAALIKOMEDIA NUNNIA JA KONNIA SEKÄ ROSA LIKSOMIN EVERSTINNA

Rovaniemen Teatterin - Lapin alueteatterin syksyn 2022 ohjelmiston teemana on ”valintojen risteyksessä”. Ohjelmistoon valmistuu viisi uutta teosta, joiden lisäksi kellariteatteri Saivon uudella klubilla päästään tutustumaan pohjoisen musiikintekijöiden maailmaan. Tieva-näyttämön suurteos on rikollisen hauska musikaalikomedia Nunnia ja Konnia, jonka ohjaa teatterimme taiteellinen johtaja Miika Muranen. Musikaalin rinnalla Tievalla nähdään Arthur Millerin kirjoittama klassikkodraama Kauppamatkustajan kuolema. Vinttinäyttämö Kerolle tuodaan puolestaan Rosa Liksomin palkittuun kirjaan perustuva Everstinna sekä Esko Janhusen Rovaniemen Teatterille kirjoittama koululaisesitys Mahapaha, jotka molemmat ovat myös kiertueohjelmistossa. Rovaniemen Teatteri jatkaa edelleen esitysten viemistä myös hoiva- ja palvelukoteihin Reissuteatteri-konseptin muodossa. Syksyn esitys on Rakkaustanssit, jossa nautitaan rakkaustarinoista musiikin siivittämänä. Musiikkia kuullaan myös kellariteatteri Saivolla, jossa aloittaa uusi Valokeilassa -keskiviikkoklubi. Syyskauden vierailuina nähdään puolestaan säkenöivä musiikkishow Gimme Abba sekä Pate Mustajärven Tämä(kin) tarina on tosi -konsertti.

”Viimeisenä vuotenani Rovaniemen Teatterin taiteellisena johtajana päädyin ohjelmistossa teemaan ”valintojen risteyksessä”.  Jokainen teatterimme esitys käsittelee isommin tai pienemmin sitä hetkeä, kun yksilö tai yhteisö on siinä kohtaa polkuaan, jossa on tehtävä valintoja. Se on se hetki, joka synnyttää kiinnostavia draamallisia tilanteita. Valintojen jälkeen ollaan myös uuden edessä, mikä luo jännitteitä, energiaa ja tunteenpurkauksia – kutkuttavia sekä koskettavia näyttämöllisiä elementtejä. Toivon myös, että katsoja on valintojen edessä pohtiessaan, mitä meidän hienoista esityksistämme tulisi katsomaan. Onneksi meillä ei ole rajoituksia vaan halutessaan saa tulla nauttimaan kaikki teokset vaikka moneen kertaan!” innostuu teatterin taiteellinen johtaja Miika Muranen.

Kahden vuoden tauon jälkeen Rovaniemen Teatterin suurelle Tieva-näyttämölle saadaan jälleen musikaali, kun kansainvälinen menestysteos Nunnia ja Konnia saa ensi-iltansa syyskuussa 2022. Samannimiseen elokuvaan perustuvan musikaalin ensi-ilta oli Lontoon West Endissä vuonna 2009, ja teos on sen jälkeen nähty sekä ulkomaisilla että kotimaisilla lavoilla. Discoa, soulia ja gospelia soivan esityksen ohjaa lukuisia menestyneitä musiikkiteatteriteoksia ympäri Suomea ohjannut Rovaniemen Teatterin taiteellinen johtaja Miika Muranen ja valloittavat koreografiat ovat tamperelaisen tanssija-koreografi Elina Mäkelän käsialaa. Esityksen näyttävästä visuaalisuudesta vastaavat vierailijat lavastus- ja pukusuunnittelija Minna Välimäki sekä valosuunnittelija Mika Haaranen ja naamioinnin suunnittelee Rovaniemen Teatterin Kaisa Mylläri. Svengaavaa kuuden hengen bändiä johtaa teatterin kapellimestari Minna Siitonen.

Nunnia ja Konnia –musikaalikomedia kertoo yökerholaulaja Deloriksesta, joka toivoo pääsevänsä tähteyteen. Deloris joutuu ongelmiin nähdessään rikollisliigaa johtavan miesystävänsä tekemän murhan, ja hänet piilotetaan todistajansuojeluohjelman turvin nunnaluostariin. Vauhtiin sekä viihteeseen tottunut Deloris ei sopeudu luostarin ankaraan kuriin. Yhteentörmäykset järjestetystä rakastavan Abbedissan kanssa ovat täynnä kipinöitä. Deloris saa tehtäväkseen johtaa luostarin kuoroa ja hänen erikoiset metodinsa saavat yllättäen nunnat laulamaan tavalla, jota ei ole koskaan kuultu. Pääosassa Deloriksena vierailee mm. Helsingin Kaupunginteatterin ja Vaasan Kaupunginteatterin musikaaleissa loistanut näyttelijä Heidi Kirves. Esityksessä on kaksoismiehitys ja tiukan Abbedissan roolissa vuorottelevat Helka Periaho ja Outi Nevanlinna. Delorikseen ihastuneena poliisina nähdään Timo Vuento ja Juuso Nykänen. Luostarin positiivisimman nunnan Sisar Maria Patrickin roolissa vuorottelevat Siiri Partanen sekä musiikkiteatteria lukuisissa teatterissa tehnyt vierailija Anna Pukkila. Huikeassa esiintyjäkaartissa ovat mukana myös mm. Paula Miettinen, Hannu Friman, Markku Köngäs, Kari Koivukangas, Marko Syysmaa sekä teatterimme uusin kiinnitys Kaisla Ollila.

Marraskuun lopussa suurelle Tieva-näyttämölle valmistuu Arthur Millerin klassikkodraama Kauppamatkustajan kuolema. Willy Loman on kaikkien aikojen myyntitykki – hän tietää sen itsekin ja hänen charminsa puree seurassa kuin seurassa. Menestyksen takaa perhe, joka tukee Willyä kaiken tavoin. Mutta sitten tuleekin päivä, jolloin huolella rakennettu kulissi alkaa rakoilla ja totuus paljastua. Viiltävän koskettavan teoksen ohjaa´jana vierailee näyttelijä-ohjaaja Ola Tuominen. Esityksen lavastaa Oskari Löytönen, jonka töitä on nähty mm. Porin Teatterissa sekä Tampereen Komediateatterissa. Pukusuunnittelusta vastaa Jaana Isokangas, jonka edellinen työ Rovaniemen Teatterissa oli karaokeshow Kuumia aaltoja. Lomanin perheen rooleissa nähdään Willynä Markku Köngäs, Linda-vaimona Paula Miettinen ja poikina Timo Vuento sekä Juuso Nykänen.

Vinttinäyttämö Kerolle sekä Lapin kiertueelle Rovaniemen Teatteri työstää kaksi teosta. Syyskuun puolessa välissä ensi-iltansa saa Rosa Liksomin palkittuun kirjaan perustuva Everstinna, joka on vimmainen muotokuva levottomasta seikkailijasta, periksi antamattomasta tienraivaajasta ja suuruuden sekoittamasta tarinankertojasta. Se on esitys mahdottoman mahtavasta naisesta, joka sokaistuu vallasta ja nousee raakalaismaisen Everstin käsipuolessa Suomen natsiseurapiirien huipulle. Hävityn sodan myötä kovia kokenut nainen löytää rauhan ja luovuuden Lapin karujen maisemien ääreltä. Rovaniemen Teatterille Everstinnan on dramatisoinut Outi Rossi ja sen ohjaa Maiju Sallas. Lavastus- ja pukusuunnittelijana vierailee Annukka Pykäläinen. Rooleissa nähdään teatterin näyttelijät Kylli Köngäs ja Markku Lukka.

Toinen Keron esityksistä on alakouluikäisille suunnattu, rovaniemeläisen ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Esko Janhusen käsikirjoittama kantaesitys Mahapaha. Tarina alkaa, kun päähenkilöt Enni ja Antero ovat tulleet entisen kyläkoulunsa vintille raivaamaan paikkoja. Koulumaailma on piirtänyt vahvoja muistijälkiä oppilaisiin, ja nyt näitä jälkiä koetaan hersyvän naurun, hilpeän häpeän sekä haikean surunkin läpi. Enni ja Antero muuntuvat vintillä alakouluikäisiksi jälleen ja elävät uudelleen omia värikkäitä koulumuistojaan. Neljästä tarinasta muodostuva Mahapaha näyttää, kuinka kiperistäkin paikoista voi selviytyä, vaikka välillä tuntuu kuin vatsassa olisi iso möykky lyijyä. Esitys käsittelee yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunnetta niin aikuisen kuin lapsenkin näkökulmasta. Teoksen ohjaa mm. Helsingin Kansallisteatterin nuorten teatteriosaston taiteellisena johtajana työskennellyt Satu Linnapuomi ja lavastus- ja pukusuunnittelijana vierailee Laura Dammert. Mahapahan Ennin ja Anteron rooleissa ovat Kylli Köngäs ja Markku Lukka.

Valokeilassa -keskiviikkoklubilla lavalle astuu inspiroivia, rohkeita ja omaäänisiä pohjoisen musiikintekijöitä. Näyttelijä Siiri Partanen ja kapellimestari Minna Siitonen kutsuvat tunnelmalliselle Saivo-näyttämölle seurakseen kiinnostavia muusikoita sekä heidän tarinansa. Illan aikana kuullaan uudenlaisia versioita vieraan valitsemista biiseistä, keskustellaan musiikin merkityksestä ja ennen kaikkea avataan kutsuvieraan matkaa muusikoksi. Siirin ja Minnan vieraina nähdään mm. Janne Raappana, Tarja Ylitalo ja Jaakko Laitinen.

Rovaniemen Teatterin Reissuteatteri-konseptin uusin teos on Rakkaustanssit, joka on musiikintäyteinen esitys rakkauden riemusta ja ihastumisen ihanuudesta. Näyttelijä Siiri Partanen ja kapellimestari-muusikko Minna Siitonen kuljettavat katsojat onnellisten rakkauslaulujen sekä pienten rakkauskertomusten äärelle. Reissuteatterin ideana on tehdä teatterielämyksistä kaikille saavutettavia ja Rakkaustanssit on tilattavissa marraskuusta alkaen mm. Rovaniemen alueen hoiva- ja palvelukoteihin.

Syksyn vierailuna nähdään upea tribuutti Abba-yhtyeelle, kun neljän solistin säihkyvä kokoonpano tuo kellariteatteri Saivon lavalle esityksen Gimme Abba! Saivossa saadaan nauttia Abban lauluista kahdesti, sillä esitys nähdään sekä 16.9. että 17.9. GIMME ABBA! esittää uudella twistillä parhaat Abba-hitit tuoden kaikkien rakastaman yhtyeen glamourin tähän päivään. Show’ssa kuullaan Abban hittejä sekä menneiltä vuosikymmeniltä että uudelta Voyage-albumiltakin. Lokakuussa nähdään keväältä siirtynyt Pate Mustajärven Tämä(kin) tarina on tosi –esitys, jossa kuullaan paitsi Mustajärven legendaarista musiikkia, myös sanasepän tarinoita kappaleiden takana. Vierailuesitys nähdään suurella Tieva-näyttämöllä torstaina 20.10.

Lue lisää esityksistä: https://www.rovaniementeatteri.fi/esitykset/

X