SAAMELAISTEATTERI BEAIVVÁŠ VIERAILEE ROVANIEMELLÄ 30. SYYSKUUTA

Vuonna 1910 on julkaistu ensimmäinen saameksi kirjoitettu kirja Muitalus sámiid birra – Kertomus saamelaisista, joka sisältää kuvitettuja tarinoita saamelaiselämästä. Kirjan on tehnyt Johan Turi yhteistyössä tanskalaisen Emilie Demantin kanssa. Tänä syksynä saamelaisten kansallisteatteri Sámi Našunálateáhter Beaivváš on valmistanut näytelmän Johan Turista ja hänen kirjansa synnystä. Esitys on saanut ensi-iltansa 6. syyskuuta Det Norske Teatretissa Oslossa ja vierailee 30.9. Rovaniemellä Kulttuuritalo Wiljamissa.

Näytelmä alkaa Johan Turin unelmasta julkaista kirja, joka kertoisi saamelaiselämästä ja muuttaisi ihmisten käsityksiä saamelaisista. Eräällä junamatkalla Turi tapaa kiirunalaisen toimitusjohtajan, Hjalmar Lundbohmin. Samalle matkalle sattuu tanskalainen taiteilija ja antropologi Emilie Demant, joka haaveilee elämästä Lapissa. Voivatko Lundbohm ja Demant auttaa Turia täyttämään unelmansa? Ja onnistuuko Turin auttaa Demantia toteuttamaan oman haaveensa?

Näytelmän on kirjoittanut Harald Gaski ja Gunnar Gjengset. Tekstiä ovat mukauttaneet Frank Jørstad ja Kristian Lykkeslet Strømskag. Esityksen ohjaus on Frank Jørstadin, lavastus Even Børsundin ja valosuunnittelu Øystein Heitmannin. Näytelmän rooleissa nähdään Inga Márjá Sarre, Iŋgor Ántte Áilu Gaup ja Egil Keskitalo. Esitys on puhuttu saameksi ja tekstitetty suomeksi.

Johan Turi ja Beaivváš tekevät saamelaiskulttuuria tunnetuksi

Johan Turi (1854-1936) on kotoisin Kautokeinosta Norjan Finnmarkenista. Suurimman osan elämästään Turi asui Ruotsin Lapissa Laimolahdella. Vuonna 1910 hän julkaisi yhteistyössä Emilie Demantin kanssa ensimmäisen saamelaiskirjan; Muitalus sámiid birra – Kertomus saamelaisista. Tekstin ja kuvitusten avulla kirja kuvaa porosaamelaisten elämää ja perinteitä 1900-luvun alussa. Kirja on käännetty ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, unkariksi, japaniksi, italiaksi ja suomeksi.

Sámi Našunálateáhter Beaivváš toimii Kautokeinossa Norjassa. Se on saamelaisten kansallisteatteri ja ainoa ammattiteatteri, joka tekee esityksiä saamen kielellä. Beaivváš on rajat ylittävä teatteri, joka tekee kiertueita saamelaisalueille Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen useita kertoja vuodessa ja joskus myös Venäjälle. Lisäksi Beaivváš matkustaa säännöllisesti ulkomaille edistääkseen saamelaiskulttuuria kansainvälisesti.

*****
Sámi Našunálateáhter Beaivváš vierailee näytelmällään Johan Turi Rovaniemellä kulttuuritalo Wiljamissa (Urheilukatu 1:ssä) lauantaina 30. syyskuuta klo 17. Liput ovat 20–12 € ja niitä on saatavana Rovaniemen Teatterin lippukaupasta.

X