Lapin Alueteatterin Täti ja minä nähdään Kemijärvellä, Pelkosenniemellä ja Sodankylässä

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatterin musta komedia Täti ja minä vierailee Kemijärvellä 1. marraskuuta, Pelkosenniemellä 2. marraskuuta ja Sodankylässä 3. marraskuuta. Esitykset nähdään Kemijärven kulttuurikeskuksessa, Luontokeskus Naavassa ja Kitisenrannan koululla. Täti ja minä -näytelmän käsikirjoitus on kanadalaisen Morris Panychin, ohjaus Eljas Liinamaan sekä lavastus- ja pukusuunnittelu Sanna Halmeen. Näytelmän rooleissa nähdään Pirjo Leppänen ja Kari Koivukangas.

Täti ja minä sijoittuu ullakkohuoneeseen, iäkkään naisen kotiin. Naisen hiljaiselo on katkennut, kun nelikymppinen mies on parkkeerannut hänen asuntoonsa sukulaisen ja saattohoitajan oikeudella. Mies pitää tekoaan jalona, mutta se jää vaille vastakaikua tätinsä kieltäydyttyä yhteistyöstä. Vierailu venyy ja kahden ihmisen väliin alkaa kehittyä yhteishenkeä.

Täti ja minän valmistuminen toteuttaa Eljas Liinamaan, samoin kuin näyttelijöidensä pitkäaikaisen toiveen.

- Olemme Pirjo Leppäsen ja Kari Koivukankaan kanssa tahoillamme pitkään miettineet Täti ja minän tekemistä. Minulle se sulkee ympyrän yli kymmenen vuoden takaa. Työskentelin Täti ja minän kantaesityksessä Helsingin kaupunginteatterissa ja mietin, että olisi kiva tehdä esitys Pirjon kanssa. Näytelmä on hyvin iso sysäys siihen, että hain teatterikorkeakouluun ja alalle, Eljas Liinamaa taustoittaa.

Liinamaa pitää Täti ja minä -näytelmää onnistuneena kuvana tämän päivän Suomesta, jossa osa väestöstä asuu syrjäseuduilla kaupunkimaisen palveluverkon ulottumattomissa.

- On hienoa, että esitys toteutuu pohjoisessa. Kanadalainen näytelmäteksti sopii tänne. Meillä on paljon samaa, on pitkät etäisyydet ja ihmiset sinnittelevät kaukana ruuhka-Suomesta ja metropoleista. He joutuvat perustelemaan asumistaan syrjäkylällä, koska se ei ole yhteiskunnalle tehokasta. Näytelmässä on viistoa huumoria, joka ymmärtää mittakaavan. Se nauraa lempeästi ihmisen pienuudelle universumissa sekä ihmisen yrityksille hallita elämää ja kuolemaa.

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri vie Lapin kuntiin myös lapsille ja nuorille suunnatun esityksen Teatterin seitsemän ihmettä. Lisäksi teatteri tarjoaa esityksiinsä liittyen yleisötyötä, kuten työpajoja ja tehtäväpaketteja.


*****
Täti ja minä -näytelmä kiertueella:
Ti 1.11. Kemijärven Kulttuurikeskus
Ke 2.11. Pelkosenniemen Luontokeskus Naava
To 3.11. Sodankylän Kitisenrannan koulu

Esitykset alkavat klo 19. Liput ovat aikuisille 17 € ja opiskelijoille 10 €. Lippuja saa Kemijärvellä ennakkoon Sortteerista. Pelkosenniemellä ja Sodankylässä lipunmyynti on avoinna tunnin ajan ennen näytösten alkua esityspaikoilla.

X